Алекс Томас: "Глобална Британия" е невъзможна без силни отношения с най-близките ни съседи

Европа

Британското правителство се готви да публикува идния вторник дългоочаквания "Преглед на приоритетите в сферата на сигурността, отбраната, развитието и външната политика". Документът трябваше да е готов миналата година по това време, но заради Брекзит и пандемията беше сериозно забавен. А Европейският съюз вече провежда Конференция за бъдещето на Европа без Великобритания в своите редици.

Дали Обединеното кралство ще търси своето по-светло бъдеще по-далеч от Европа? Алекс Томас, програмен директор в лондонския мозъчен тръст Институт за управление, смята, че това ще бъде една от целите на този преглед.

"За да добием представа какво може да има в този документ, трябва да се вгледаме в речта на премиера Борис Джонсън пред Мюнхенската конференция за сигурност преди няколко седмици, когато той обяви „Глобална Британия", която ще гради множество международни партньорства, ще работи със Съединените щати и с партньорите от НАТО и подчерта оптимизма и позитивизма си за бъдещето. Това обаче, което направи силно впечатление в речта, беше, че той почти не спомена Европейския съюз. Така че се създава нещо като „неловка ситуация", когато става дума за отношенията между Обединеното кралство и съюза."

Томас е съгласен с определението на председателя на парламентарната комисия за международни отношения и отбрана, който нарече концепцията "много мъглява".

"Невъзможно е да видим "Глобална Британия" без силни и близки отношения с най-близките ни съседи. Това би трябвало да бъде част от "Глобална Британия", категоричен е той в интервю за предаването на БНР "Събота 150".

"Отношенията със Съединените щати очевидно ще бъдат много важни и може да се усети чувството на облекчение сред много видни политици и официални лица на Острова от това, че свърши ерата на Доналд Тръмп. Ние твърдо ще останем в НАТО и затова е нужно признаването на Евросъюза за близък партньор. Чудя се дали отношенията с Европа няма да бъдат много по-стриктно следени", допълни Томас.

"Премиерът и някои други ще парадират с това, че сме излезли от Европейския съюз, като се опитват да издигнат стена. Голям риск обаче напоследък представляват трудните отношения между Дейвид Фрост и колегите му от Европа във връзка с Протокола за Северна Ирландия. А колкото по-разгорещен става този дебат, толкова по-трудно ще бъде за правителството да гради партньорства покрай тези проблеми", прогнозира анализаторът.

Не изглежда вероятно Балканите да бъдат приоритетен район, макар и да смятам, че ще има много ентусиазъм за установяване на по-тесни търговски връзки, отбеляза още Алекс Томас.

"Подозирам, че прегледът ще бъде съсредоточен върху британско-американските отношения, върху партньорството с англоговорящите страни като Нова Зеландия, Канада, Австралия, САЩ. Това, което ще бъде настина интересно, е какво ще пише в документа за Индия и Китай и къде е мястото на Обединеното кралство в този район."

След многобройните критики към съкращаването на чуждестранната помощ, която оказва Великобритания, особено за страните, които са в зони на конфликти, дали британското правителство няма да преосмисли реализирането на тези съкращения?

"Ще бъде интересно наистина какво ще се случи със всичко това в парламента. Премиерът може да говори за "Глобална Британия", но всъщност един от най-мощните лостове на властта, с които Великобритания разполага през последните години, е големият принос към програмите за глобална помощ. Правителството изоставя тази политика в момента заради пандемията. Много повече внимание сега се обръща на благотворителната дейност вътре в страната и ограничените ни ресурси."

"В същото време обаче има голямо недоволство от страна на депутати от управляващата Консервативна партия и от други кръгове. В някакъв момент правителството ще трябва да се заеме с узаконяване на решението си да се откаже от ангажимента да похарчи 0,7 на сто от брутния вътрешен продукт за международна помощ и тогава сигурно ще се замисли дали да не направи завой. Не бих се изненадал, ако през следващата година, когато започне този законодателен процес, министрите решат да се откажат от съкращенията."

Още от Европа