"Политико" отчете нов ръст на ГЕРБ срещу БСП преди изборите

Анализи

ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП на седмична база и вече води твърдо с над 5%, запазвайки първото си място сред партиите у нас, става ясно от последните данни на "Политико", които мерят тенденциите в цяла Европа. Преди две седмици изданието отчете, че разликата е 4%, а сега тя е нарастнала и ГЕРБ събират 28% подкрепа срещу 23% за БСП. Трендът е на разтваряне на ножицата и до 4 април е много вероятно разликата да се увеличи.

Анализът на изданието, което мери доста консервативно и с предпазливи амплитуди, потвръждава и проучване на Центъра за анализи и маркетинг, според което ГЕРБ категорично увеличава разликата с БСП в последния месец и вече водят с над 8%. В същото време БСП, която твърдо е втора и няма никакви шансове да промени това, даже губи електорална подкрепа и снижава резултатите си в навечерието на изборния ден - тенденцията, която е крайно неблагоприятна и по общото мнение на социолозите е непоправима.

 

 

 

ВМРО и ДПС запазват стабилни резултите си. Според данните на "Политико" партията на Красимир Каракачанов ще успее да достигне бариерата от 4 на сто за влизане в парламента. ДПС с 11% се приближават все повече до сочените за трети на вота "Има такъв народ". Разкъсваната от скандали формация на Слави Трифонов трудно успява да задържи позиции и в рамките на два месеца е загубила доста проценти. Същата е ситуацията и с "Демократична България", които едва се задържат на прага за влизане в парламента с между 5%, бележейки спад спрямо месец назад. Парадоксално е, че мутренската формация "Изправи се.БГ" увеличава подкрепата си, което е напълно неразбираемо като се знае какви персони са се събрали там. Но, както се казва, част от българите много копнеят да накажат някого на изборите и обикновено започват със себе си

Източник: Zonanews.bg

Още от Анализи