(Не)възможните коалиции

Анализи

Васил Сотиров

Социология, предизборни совалки, следизборни сметки, негласни уговорки, месец и половина преди парламентарните избори на 4 април партии, сдружения и коалиции правят всичко възможно, за да участват във властта. Простите сметки показват, че нито една от водещите партии няма да може да състави самостоятелно правителство, както и да има необходимото мнозинство в Парламента. Очертава се прелюбопитна тенденция – ДПС, "Демократична България" и ВМРО ще бъдат партиите, които ще бъдат най-ухажвани и без които почти няма алтернатива да бъде наредено следващото правителство. "Има такъв народ" ще заложи на стратегията да не участва в управление, но да подкрепи някоя от партиите, докато  "Демократична България" няма да подкрепи никого, ако не участва в управлението.

Пет сигурни партии в следващото Народно събрание

Начело в различните социологически проучвания засега води ГЕРБ, пред БСП, "Има такъв народ", ДПС и "Демократична България". Няколко формации също са близо до 4%, които гарантират депутатски места в следващото Народно събрание – Мая Манолова и Отровното трио, ВМРО, както и новата коалиция между ВОЛЯ И НФСБ.

Управляващите от ГЕРБ ще явят на избори единствено със СДС, а премиерът Бойко Борисов неколкократно заяви, че на партньорите им от демократичните сили трябва да бъдат осигурени избираеми места в листите за вота на 4 април. С кого обаче могат да се коалират управляващите след изборите? Най-логично изглежда обединение между ГЕРБ, ВМРО, ВОЛЯ+НФСБ с подкрепата на "Има такъв народ". Така, ако се вярва на социологията, партията на Бойко Борисов ще вземе между 90 и 100 депутатски места, Каракачанов с ВМРО – 10, Марешки и Симеонов – още 10, Слави Трифонов – 20 = 130 народни представители. Друга възможност пред ГЕРБ е коалиция с ДПС, с подкрепа на "Има такъв народ", което ще осигури стабилно мнозинство в Парламента (над 140 места), както и стабилно правителство. Третият вариант е ГЕРБ + "Демократична България", въпреки че именно Христо Иванов и Атанас Атанасов сложиха началото на протестите от миналото лято. Според запознати натиск за такава коалиция ще дойде отвън – от Европейската народна партия (ЕНП), както и от САЩ.

И не на последно място – възможен е вариант на коалиция на "Националното спасение" между ГЕРБ и БСП с премиер Корнелия Нинова. Двете големи партии ще могат да разчитат на 170-180 народни представители и ще могат да изградят правителство на експертно ниво, като по този начин ще бъде елиминирана възможноста в управлението да попаднат нароилите се популистки партии и сдружения.

БСП също се гласи да управлява въпреки противоречивите ходове на лидера на партията Корнелия Нинова в последните седмици, които могат да и изиграят лоша шега на изборите. Соцлидерката все още отбягва темата дали БСП ще подкрепи Румен Радев за втори мандат, разчисти структурите по места, а не на последно място, реши да се коалира с Комунистическата партия (КПБ) на Александър Паунов. Това е същият онзи Александър Паунов, който лъсна в записи от телефонни разговори с Васил Божков и беше отстранен от парламентарната група на левицата… от Корнелия Нинова.

Възможните варианти да управлява пред Корнелия Нинова са свързани с предимно леви партии, както и с "мълчалива" подкрепа от ДПС. Според прогнозите на социолозите БСП може да разчита на 70 – 80 депутати, Мая Манолова и Триото – на 10-15, обединението на Христо Иванов и Атанас Атанасов – също на 15, или общият брой ще е най-много 110 депутати. Така Нинова и съпартийците ѝ ще трябва да разчитат на подкрепа от ДПС и ВМРО, за да съставят мнозинство и кабинет. Неслучайно Нинова упорито отбягва отговора на въпроса дали Румен Радев ще може да разчита на подкрепата на БСП за втори президентски мандат. Всичко зависи от резултатите на изборите – ако се наложи ДПС да подкрепи БСП при съставянето на правителството, условието на Карадайъ ще бъде левицата да не помага на Радев за втори мандат.

Правителство на малцинството?

Президентът Румен Радев също е започнал да реди коалиция, която да управлява след парламентарните избори на 4 април. Според запознати негови емисари сондират редиците на БСП, формацията на Мая Манолова и Отровното трио и обединението "Демократична България". Както стана дума по-горе, трите заедно трудно ще съберат 120 народни представители и вариантът, който разиграва президентът, е правителство на малцинството с мандатоносител "Демократична България" – мечтата на Христо Иванов и Атанас Атанасов. Бившият правосъден министър и бившият генерал ще се опитат да съставят правителство с БСП, Мая Манолова и Триото и с бъдещите депутати от ВМРО, които ще се явят самостоятелно на избори. А техният лидер Красимир Каракачанов в годините е показал, че няма скрупули да се коалира с доскорошни врагове, само и само да е във властта.

Още по темата