Слави връща мандата, иска предсрочен вот

Анализи

Като втора сила на последния вот партия "Има такъв народ" ще получи мандат от президента Румен Радев за сформиране на кабинет, ако победителят в изборите ГЕРБ не успее да го направи. Партията на шоумена обаче вече иска предсрочни избори, които се надява да спечели. Затова и Трифонов ще върне веднага обратно мандата. Президентът ще го предложи на още една партия по негов избор, но на практика опитът е обречен.Това означава, че още преди клетвата на новите депутати със сигурност се върви към служебен кабинет и повторен парламентарен вот, който може да съвпадне с президентските избори.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече направи опит да избегне този сценарий, като още в изборната нощ предложи да се състави експертен кабинет, който да изведе страната от COVID-19 пандемията поне до декември. Идеята му обаче не срещна никаква подкрепа от другите пет партии в новото Народно събрание. Първи от Има такъв народ на Слави Трифонов декларираха, че е изключено да влизат в някакви договорки с БСП, ГЕРБ, ДПС. Същото направиха и другите протестни формации - "Демократична България" и "Изправи се!Мутри вън". "БСП няма да подкрепят никакво правителство, предложено от ГЕРБ - с или без Борисов, с експерти или с политици, заяви и лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Единствено ДПС се въздържаха от коментар на идеята за експертен кабинет, но дори евентуална тяхна подкрепа е крайно недостатъчна.

Борисов вече върна веднага връчения му мандат като победител през  февруари 2013 г., когато пак никой не искаше да се управлява заедно с ГЕРБ. Това доведе на власт кабинета "Орешарски" на БСП и ДПС, паднал след масови протести.

Още от Анализи