Политологът Стойчо Стойчев прогнозира резултатите от избори през лятото или заедно с президентските, изненадващи са

Анализи

Съществува вариант за предсрочни избори. Това каза политологът Стойчо Стойчев.

“Доколкото виждаме, никой не иска да става мандатоносител, с изключение на най-малките политически групи в Парламента. Само те заявяват засега отговорност. Чувам, че ГЕРБ не иска да взима мандата, защото няма да намерят подкрепа, Слави бяга от тази отговорност, защото няма достатъчно депутати да си състави еднопартийно правителство. За БСП и Корнелия Нинова да не говорим. Там първо трябва да се види на какво се дължи тази катастрофална загуба и председателката да признае резултатите. ДПС също не са тръгнали да взимат мандата", каза Стойчо Стойчев.

Според него последните две най-малки партии може и да поискат мандата, защото те биха били най-застрашени да останат извън следващия Парламент при предсрочни избори. Стойчев твърди, че при нови избори няма да спечели никой. Особено ако изборите се направят през лятото. По-голямата част от хората почиват през това време и няма да са по местата си. При това положение ще спечелят партиите, за които гласуват по-бедните групи, които не ходят на почивка. Само те ще отидат да гласуват, затова на такъв вариант не бива да се върви. Избори през лятото няма да дадат представителен резултат.

Избори “две в едно" с президентските също са проблематични, защото се рискува победителят да овладее и двата ключови изпълнителни поста в държавата. А българският конституционен модел е създаден за баланс между тези две институции, а не да ги дава в ръцете на една част от населението, особено когато самото население е разделено на две равни части, посочи още политологът.

Още от Анализи