Избори с много изненади и трудни прогнози

Анализи

В 45-ото Народно събрание се очаква да влязат шест партии. Това сочат междинните прогнозни данни от обработените до момента от фирмата "Информационно обслужване" секционни протоколи след вчерашния вот на база 42,47 на сто от обработени протоколи в Районните избирателни комисии към 07,30 часа.

Дали ще имаме 6-партиен парламент, или това не е точното решение? 

“Изненадата е не само за нас, като избиратели, и за агенциите, като изследователи, ами като че ли и за самите управляващи и партии. Тъй като бяхме свикнали с една подредба, при която картинката за подреждане на властта и евентуално за следващо правителство, изглеждаше по един начин, а сега изглежда по друг.

Доста вотове назад БСП традиционно беше втората партия, а пък ДПС третата. Сега ДПС не само, че не е трета, ами изпада може би вече на пета позиция. Докато БСП отива на трета. Изглежда, че сериозната протестна потенциална енергия от лятото е успяла не да се обедини, но в крайна сметка да се съсредоточи повече в една от партиите, които подкрепяха протеста, тази на Слави Трифонов.

Изгледите за съставяне на правителство са доста трудни и сложни, но със сигурност и “Има такъв народ“ ще има решаваща роля. Партията на Слави, която се ръководи главно от неговите сценаристи, или поне така изглежда в очите на хората, които я наблюдаваме, се създаде с една цел, която неколкократно е казвана от него и от неговите сценаристи. И това е изпълнението на неговите точки, предложения за референдум. Изглежда, че Слави и хората около него ще преследват тази цел.

Възможни коалиции

По отношение на съставянето на правителства и бъдещи коалиции, задачата наистина изглежда много сложна за анализаторите от текуща гледна точка. Защото, ако разчитаме на това какво всяка партия е заявила буквално ден преди изборите, то изглежда, че правителство няма да бъде възможно да се състави изобщо. Но много често партиите застават на много твърда позиция преди изборите, а дни след тях, когато вече има окончателни резултати, позициите са съвсем други. Още снощи имаше заявка от страна на ГЕРБ, че правителство трябва да се състави дори на цената на компромиси. Доводите, които те отбелязаха, са – колко скъпо ще ни струва и като общество, и като държава още една кампания – и то по време на пандемия.

Процентът на ГЕРБ/СДС

ГЕРБ е първа партия, но процентът в крайна сметка показва, че около 25% от гласувалите, може би около 2 млн. и 600 хил., подкрепят ГЕРБ на този етап. Със сигурност това да си първа партия е победа. Но в последните години, особено през последния мандат, ГЕРБ загуби голяма част от подкрепата си. През лятото очаквахме подкрепата, която ГЕРБ загуби, да премине към опозицията, която тогава се беше обединила при летните протести, и ГЕРБ да не бъде повече първа политическа сила. Но в хода на пандемията и през годината опозицията не успя да се обедини, докато ГЕРБ и нейните избиратели успяха да се обединят преди изборите. От тяхна гледна точка това е успех.

Демократична България – ДПС

Доста е близка разликата между двете, тъй като и за двете партии чакаме гласове от чужбина, до последния момент, докато ЦИК не обяви финалните резултати, не можем да твърдим коя на кое място ще е. Свикнали сме ДПС да е балансьорът, да е третата политическа партия, обикновено да има ключова роля във взимането на много трудни решения в България. Очевидно загубва тази позиция. Може би отчасти значение има това, че в Турция вотът беше доста затруднен. Но по-скоро съм склонна да посоча вътрешни проблеми в партията като причина.

Още от Анализи