За модата да си доктор - политик

Анализи

Пандемията определя ежедневието ни в последната една година. Докторите се превърнаха от необходимост в олицетворение на надеждата за спасение и живот. Доверието към тях се повиши неимоверно, а съмненията минаха на заден план. Затова, не е чудно, че политическите партии решиха да използват натрупаните „червени точки“ на тези личности като оръжие в политическите си кампании, с надеждата да добавят някое и друго депутатско място в своите листи на изборите тази пролет.

Представяме ви само някои от участниците в надпреварата за Парламента.

Управляващата партия ГЕРБ заложи на изпитан в битка (с кризата) участник -  проф. Костадин Ангелов, настоящ министър на здравеопазването участва в изборите като се бори за място във Варна и Велико Търново. Начинът, по който МЗ управлява кризата е успешен според статистиката и това със сигурност е наклонило везните към избора на Ангелов за кандидат-депутат.

Колегата му и отявлен критик на рестриктивния подход към справянето с Covid-19 – имунологът доц. Атанас Мангъров води листата на ПП АБВ в София. Той доста често излизаше със провокативни и дори скандални изказвания по медиите за „стаден имунитет“ и против всички ограничения на нормалния начин на живот.

Другият представител на медицинската професия с амбиции в политиката е пулмологът д-р Александър Симидчиев, който води листата на демократична България в София-област. Той, за разлика от колегата си Мангъров, заема по-неутрална позиция, като не отрича директно начина на справяне с пандемията по родните земи.

Проф. д-р Андрей Чорбанов пък е кадидатът за народен представител на партията на ТВ-водещия Слави Трифонов във Велико Търново, където ще мери сили със здравния министър. Микробиологът бе поддръжник на шведския подход в решаването на Коронавирус кризата.

По-всичко написано дотук личи, че битката между хората с бели престилки в новото им поприще ще бъде интересна и успорвана, а резулатът ще стане ясен в дните след 4-ти април. Тогава ще се разбере дали модата да си доктор-политик ще се превърне в отживелица, или ще въведе нови тенденции в политиката.

 
 

Автор: Георги Христов

Редактор - журналист, публицист, анализатор.

Още от Анализи