Испания планира да намали наполовина ДДС върху сметките за ток до 5% заради растящите цени

Европа
© ЕПА/БГНЕС

Испанското правителство възнамерява да намали наполовина данъка върху добавената стойност върху сметките за електричество до 5% в опит да предпази потребителите от нарастващите цени на енергията, обяви в сряда премиерът Педро Санчес, предаде Ройтерс.

"По време на заседанието на кабинета през следващата събота ще намалим ДДС на електричеството от 10% на 5%. С това ще защитим семействата на нашата страна", посочи Санчес по време на пленарна сесия в долната камара на испанския парламент.

През миналата година правителството намали ставката на ДДС върху електроенергията до 10% от първоначалната ставка от цели 21%, за да облекчи въздействието от покачващите се цените на тока върху потребителите.

Правителството също така премахна временно данък от 7% върху стойността на произведената електроенергия, който комуналните услуги в крайна сметка прехвърлят върху пазарната цена на дребно.

Покачващите се цени на енергията в резултат на по-високото търсене, предизвикано от възстановяването след пандемията и негативните ефекти от войната в Украйна върху цените на природния газ, допринесоха за повишаване на испанската инфлация до най-високите си нива от три десетилетия.

Намаляването на данъците върху електроенергията, обявено от Санчес в сряда, идва само ден, след като министърът на бюджета Мария Хесус Монтеро каза, че правителството планира да увеличи данъците върху електрическите комунални услуги, въпреки че не посочи с колко.

Още от Европа