Пламен Димитров: Борбата с бедността е ключът, а не борбата с инфлацията

Мнения и коментари
© БГНЕС

„Поради голямата инфлация бюджетът ще разполага с 3-4 млрд. повече към второто полугодие. Има 8 млрд. лева, заложени като капиталови разходи. Буфери в бюджета има. Борбата с бедността и неравенствата е ключът към успокояването на хората, а не непременно борбата с инфлацията”. Това заяви по бТВ Пламен Димитров -  президент на КНСБ.

„Дори и да има някои проинфлационни мерки, които стигат до джоба на хората, ще имаме успокояване в рамките обаче на балансирания бюджет. Много голяма част от мерките на правителството са грешни“, подчерта Димитров.

На разходната част се влияе с увеличаване на разходите, а не с намаление на приходите.

„Когато имаш нужда да подпомогнеш домакинствата, направи така, че парите да не отидат в джобове, на тези, които не е нужно да бъдат подпомагани. Гърците направиха нещо по-различно. Те дадоха по 250 евро на месец помощ за горива на социално слабите семейства. Системата за социално подпомагане трябваше да бъде в центъра, а не други мерки, които в момента чуваме“, обясни синдикалистът.

Така, според него, щяхме да знаем, че подпомагаме бедните хора за горива, хляб, за всичко, от което те имат нужда.

„Тогава трябваше да видим как да разпределим тези 3-4 милиарда лева и те да стигнат до най-нуждаещите се, включително пенсионерите“, каза синдикалният лидер и добави:

„За това казвам, че подходът е на парче. Малко е сбъркан. По тази причина поискахме спешна среща на Фискалния съвет. Сигурен съм, че ще има такава среща, но ще се забави, а това не е от полза на никого“.  

Още от Мнения и коментари