КНСБ настоява за минимална заплата от 800 лв., поискаха спешна среща с Гълъб Донев

Новини
© БГНЕС

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изпрати писмо до служебния министър-председател Гълъб Донев с искане за спешна среща, съобщиха от конфедерацията.

„Изразявам своята готовност да обсъдим политиките в следващите няколко месеца по най-наболелите проблеми, които засягат обществото ни и които КНСБ очаква да са приоритетни за служебното правителство“, пише Димитров.

Сред приоритетите, посочени от президента на КНСБ, са необходимостта от решения във връзка с високите енергийни цени и гарантиране на доставките на газ за България на достъпни цени.

Сред темите, които Димитров предлага да бъдат обсъдени, е необходимостта от още една актуализация на държавния бюджет. Според президента на синдиката това се налага заради ниските доходи и необходимостта от компенсирането им с кумулативната инфлация, която от синдиката очакват да достигне 20% в края на годината.

КНСБ продължава да настоява минималната работната заплата да стане поне 800 лв., както и правителството да предприеме действия за запазване на покупателната способност на доходите на заетите в бюджетния сектор, се посочва в писмото до служебния премиер.

От конфедерацията искат мерки за компенсиране на високите цени на електроенергията.

Друга тема, която Димитров предлага на вниманието на служебния премиер, е Европейската зелена сделка и предизвикателствата, произхождащи от нея в краткосрочен и дългосрочен план.

Още от Новини