Бойко Борисов: Няма да съм кандидат за премиер

Новини

Бойко Борисов няма да е кандидатурата на ГЕРБ за министър-председател. Това обяви самият той при посещението си във Велико Търново. Според Борисов по-подготвен човек от него няма, но не той ще е партийното предложение за премиер.

„Нашите избиратели държат да съм аз, но аз винаги съм считал, че обединението прави силата. Не е редно и аз като Радев (президентът Румен Радев - б.р.) да тръгна да разделям нацията на две, той това прави. Аз ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска, натовска ориентация. Ще ви кажа, когато ни бъде даден мандат“.

Борисов отрече Томислав Дончев да е предложението за нов премиер на ГЕРБ и поясни, че от сегашните министри ще остават някои, ще има и нови, но не посочи имена, уточнявайки, че има дефицит на кадри, които имат визия.

За варианта служебно правителство Бойко Борисов коментира:

„Това означава, че политическите партии, които са избрани, включително и ние, не сме проявили мъдрост, не сме проявили отговорност. Тези, които имат възможност да направят правителство, ако ние не можем, нямат правото да дезертират. Това са десетки милиони нови за избори, хаос и една парламентарна република без парламент“.

ГЕРБ ще подходи отговорно към съставянето на ново правителство заради избирателите, подкрепили партията, заяви Бойко Борисов по-рано на днешното правителствено заседание, като призова и другите да постъпят отговорно:

„Нека всички да подходят така отговорно – има по Конституцията ред и начин, по който се действа. Когато получим мандата като първа политическа сила, най-отговорно ще се отнесем към него. От там нататък, след като преценят другите партии дали ще ни подкрепят, или не, има конституционен начин за действие“.

Премиерът категорично заяви, че няма страх от служебно правителство:

„Този въпрос означава за тези, които го задават, че те се страхуват за демокрацията. Защото едно служебно правителство има ролята да направи честни избори. Тези, които задават въпроса дали ни е страх от служебно правителство, самите те се страхуват от демокрацията“.

В коментар за ваксините срещу коронавируса Борисов заяви, че има кой да се произнесе дали различните ограничения върху ползването им представляват търговска война. Премиерът допълни, че това може да попречи на ваксинационния план у нас:

„Една по една ваксините биват опорочавани. Хората се плашат, за две от тях казват, че има риск – „Джонсън и Джонсън“, спряха договорите за ЕС. Това може до някъде да ни попречи на ваксинационния план, но поне засега с „Пфайзер“, хората са спокойни с нея, максимално да се поставя и дано всичко да е наред, защото вече се говори за френски щам, много опасен“.

Правителството проведе днес последното си редовно заседание преди да подаде оставка пред новия парламент. До избирането на нов състав на Министерския съвет кабинетът на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще заседава в оставка.

Още от Новини