Хлябът от украинско зърно е опасен

Новини

Хляб, направен с украинско зърно, е негоден и дори може да е опасен за здравето, алармират зърнари.

Вносната пшеница не отговаря на европейските стандарти

Има риск да ядем опасен хляб от украинска пшеница, която не отговаря на европейските стандарти и е с влошено качество, алармират зърнопроизводители. Вносното жито свали пазарната цена на българското жито, а земеделците са принудени да продават под себестойност родната продукция.

Проба, взета тайно от украински камион, показва, че внасяното у нас зърно от Украйна е негодно за употреба, твърдят от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Пробата е изследвана в независима лаборатория.

Според председателят на УС на организацията Костадин Костадинов липсва контрол при вноса от Украйна на пшеница и другите видове зърно. От бранша подчертават, че препаратите, кoитo изпoлзвaт в Украйна, ca много по-евтини и са зaбpaнeни в ЕС, което реално води до това, че евтиното вносно зърно не отговаря на родните изисквания. Заради ниската цена обаче, някои пекарни купуват украинско зърно и го влагат като брашно в хляба.

https://trud.bg/

Още от Новини